Tarih İçinde Gezinti
YÜZLERCE YILLIK TARİHİ İLE İSTANBUL, "AÇIK BİR MÜZE"DİR
Yüzlerce yıllık tarihi ile İstanbul, adeta "açık müze" gibidir. Ancak, genel olarak bunun çok da farkında değiliz, önemini idrak etmiş değiliz sanki. "Ayak basılan yer"in toprak olmadığını, görülen herhangi tarihi mekanın, dokunulan tarihi dokunun, bir duvarın ,"yüzlerce yıllık tarihi" olduğunu bilerek, yani farkında olarak, gezilen yerin, mekanın bilgisiyle dolaşmak, gezmek, görmek, aslında ilgili insanı daha da meraklandırıyor, heyecanlandırıyor. Çünkü o gezilen, görülen yerde yıllar, yüzyıllar hatta bir-iki bin yıl önce birşeyler yaşanmış... Bunun o an, farkında olmak gerçekten çok ilginç ve heyecan verici.
İstanbul Tarihi bilgi > https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_tarihi
***
Tabi sayfanın ismini "Tarih içinde gezinti" diye koyarken öncelikle, gezdiğim, gördüğüm mekanları/yerleri düşünerek koymuştum. Ama bu gezdiğim, gördüğüm yerlerle ilgili yeni bilgi ihtiyacı nedeniyle, kaynaklardan araştırma yaptığımda, böylesi durumlarda sözkonusu olduğu gibi, araştırılan konu/başlıkla direkt bağı olmasa da, ilginç, önemli başka başka bilgilerle karşılaşabiliyor insan. Mesela geçenlerde Yeni (Valide Sultan) Cami'nin inşasının uzun zamanda gerçekleştiğine dair bir bilgiyi derinlemesine olmasa da) biliyordum..Cami inşası ile ilgili bilgilenmek için ilgili kaynaklara baktığımda 1597'de caminin inşaatına başlanıyor, ama inşaat uzun süre duraksıyor ve hatta Safiye Sultan ölüyor vs.vs ve cami de 1665 yılında yani yaklaşık 68 yıl sonra bitirilmiş. Bu bilgiye ulaşırken daha önce kabaca bildim, Padişah aile, sülalesindeki "taht oyunları" hatta taht stratejilerine dair çarpıcı bir bilgilerle karşılaşınca çok şaşırdım. Padişahın haremi var ve birçok eşi var hareminde ve haliyle de dolayısıyla da çok çocuğu oluyor. Ama Wikipedia'da rastladığım (II. Mahmut'la ilgili olanı. Daha sonra diğer padişah ailesine de baktım, diğer padişahlarda da bu durum aynı) padişahın çocukları" listesinde, çocukların doğum tarihlerinin yanında ve 1-2 yıl sonra ölüm tarihi yazılmış!? Herhalde böyle 1 ya da birkaç yıl içinde ölen çocuklar, hastalık, vs. yani eceliyle ölmemiştir. Yani tahta gecebileceği düşünülerek baştan önü kesiliyor, yani öldürülüyor ! Tahtakale'deki turlamaların sırasında, işyerine davet eden bir esnafla "tarih" konseptinden muhabbet ederken, bu örneği verdiğimde, esnafın tepkisi çok enteresandı. Ben "çocuklar taht oyunları" nedeniyle 1-2 yaşında öldürülmüş" dediğimde, esnaf: kan dökülmeden, boğularak" dedi. !? Esnaf "ecdad"ı koruyup sahip çıkıyor.
* Yeni Cami, Valide (Safiye) Sultan camii inşaatı ile ilgili tarama yaparken, Safiye Sultan'ın entrikacı karakteri ile karşılaştım.
Örnek niyetine sadece Padişah II.Mahmut'la ilgili Wikipedia''dan alıntılanmış bu konudaki bilgiler var...
İstanbul / Konstantinopolis SURLARI
Surlarla ilgili bilgi > https://tr.wikipedia.org/wiki/Konstantinopolis_Surlar%C4%B1
https://istanbulsurlari.ku.edu.tr/tr/essay/54/theodosius-surlari
Surlardaki yazıtta yeralan Theodosius
Üstte 2024 yılında çekilen fotoğrafın hemen hemen aynı yerlerin, daha eski zamanda çekilmiş fotografı
GALATA CENEVİZ SURLARI
CENEVZ
HALİÇ VE ÇEVRESİ
YENİ CAMİ / VALİDE SULTAN CAMİİ VE ÇEVRESİ, OSMANLI DÖNEMİ GÜMRÜK EMİNLİĞİ
TAHTAKALE / Tahte'l kal'a
Yorumlar